maandag 15 maart 2010

En ja hoor, nog meer belasting



Net nu we dachten dat we voorlopig geen CO2 onzin hoefden te gaan betalen hebben een aantal landen waaronder Nederland besloten om dan maar een landelijke co2 taks in te stellen. En nederland is niet zo kinderachtig als het om belastingen gaat zoals je hierboven kunt zien. Niet dat belasting op bijvoorbeeld energie nieuw is.
Dit artikel in Elsevier vertelt dat de energiebelasting sinds 2001 met 91(!!) percent is gestegen.

Maar dat kan hoger, Topambtenaar Milieu van het ministerie van VROM Bernard ter Haar pleitte in december 2009 voor verbreding en verhoging van de energiebelasting en CO2 gerelateerde belastingen in sectoren zoals verkeer, landbouw en gebouwde omgeving. Dit staat letterlijk in een 13 pagina's tellend essay waarmee je weer eens lekker ouderwets genaaid wordt.
Verbreding betekent dat er behalve belastingverhogingen ook nog weer nieuwe belastingen bij verzonnen moeten worden. Komt die CO2.
CO2 gerelateerde belastingen is belasting op alles, want CO2 is een produkt van leven. We gaan dus belasting betalen omdat we er zijn. Een van de onderdelen van dit essay is bijvoorbeeld het voorstel om vlees en vis van het lage (6 procent) naar het hoge (19 procent) btw-tarief te verhuizen. Dat is meer dan drie maal zo hoog mensen!

Lezen en bukken maar...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten